Respijtzorg of vervangende zorg

Respijtzorg of vervangende zorg is de (tijdelijke) overname
van alle mantelzorgtaken met het doel om de mantelzorger vrijaf te geven.

Op die manier kunt u even ontspannen en nieuwe energie opdoen. Dit is mogelijk door een beroep te doen op vervangende zorg, dat is de officiële term voor vervangende zorg. Respijtzorg maakt het ook mogelijk dat uw naaste langer thuis kan blijven wonen.

Waarom zorg overdragen

Als u langdurig en intensief zorgt voor een naaste die dementie heeft, dan is het niet vreemd wanneer u dat als zwaar ervaart. Soms moet u zelfs uw hele leven aanpassen aan de zorg. Bijvoorbeeld helpen bij wassen en aankleden waardoor u zelf eerder moet opstaan of altijd aanwezig zijn om in de gaten te houden zodat er niets misgaat.

Casemanager doet een bezoek

Behalve dat de zorg tijd en energie vraagt, kunt u er ook in gedachten druk mee bezig zijn. Een ochtend, middag of avond tijd voor uzelf: tijd om even vrij te zijn van zorg, een weekend weg of een korte vakantie, kan dan een uitkomst zijn.

Om het vol te houden

Voor veel mensen is het overdragen van zorg aan iemand anders, hoe moeilijk ook, gewoon nodig om het vol te kunnen houden. Op een vrije dag in de week of een vakantie doet u weer energie op. Prettig om te weten dat u de zorg tijdelijk aan iemand kunt overdragen bij wie de zorg in goede handen is.

De zorg of hulp kan thuis gegeven worden, maar ook buitenshuis. Dit kan variëren van enkele uren, een dag, een weekend of een vakantie en de zorg kan overgenomen worden door een vrijwilliger of een beroepskracht.

Samenwerkingspartners