DemenTalent: Vrijwilligerswerk door mensen met dementie bevordert inclusie
Eenzaamheid en isolement liggen altijd op de loer voor mensen met dementie en voor hun mantelzorgers. Het baanbrekende programma DemenTalent verandert dat. Hoe? Met zinvol en leuk vrijwilligerswerk door mensen met dementie. Vrijwilligerswerk? Jazeker.
DemenTalent legt de focus op talent, creativiteit en alles wat er wél kan. Dat is vaak meer dan je denkt.
Het werk dat mensen met dementie via DemenTalent doen, is absoluut geen dagbesteding. Zo zijn er vrijwilligers actief in de groenvoorziening, dierverzorging, bij kledingreparatie en het bereiden van gerechten. Er zijn vrijwillige zilverpoetsers actief en ook zijn er voorleesvrijwilligers voor basisscholen. Begeleid door experts leren vrijwilligers met dementie nieuwe dingen en doen ze werk dat helemaal past bij hun interesses, mogelijkheden en talenten.
Minder depressie, minder lusteloos
Met mooi resultaat: ervaren ongemak neemt af, mensen voelen zich minder depressief en lusteloos. De eigenwaarde van vrijwilligers met dementie neemt toe. Ook voor de mantelzorgers wordt het leven met dementie minder zwaar.
Overal in Nederland
Baanbrekend. Zo kun je het programma DemenTalent dus gerust noemen. In heel Nederland wordt ermee gewerkt. Onder andere in Woudenberg bij zorgboerderij De Moriahoeve. Met meer dan 20 deelnemers. In mei van dit jaar bezocht minister Conny Helder deze locatie. Ze zag hoe groot de impact van een actief leven is op het functioneren van mensen met dementie. Iets wat ook uit wetenschappelijke onderzoeken steeds blijkt.
Nieuwe kansen
Wat het geheim is van dit succesvolle programma? DemenTalent gaat ervanuit dat mensen met (beginnende) dementie hun talenten verder kunnen ontwikkelen en ook nieuwe vaardigheden kunnen aanleren. Met begeleiding van experts. Dat idee komt niet uit de lucht vallen. Wetenschappers als de neuro-professor Erik Scherder en zorgvernieuwer Ruud Dirkse vertellen er volop over tijdens lezingen en op internet.
Ruud Dirkse, directeur van zorginnovatiebureau DAZ zegt zelfs dat Nederland 50.000 potentiële nieuwe vrijwilligers heeft. Vrijwilligers met dementie én met talent en ontwikkelmogelijkheden. Hij legt uit: ‘Iemand met dementie wordt steeds afhankelijker. Dat betekent ook dat de behoefte aan dienstbaarheid groeit. Vooral in de beginfase van dementie neemt het lerend vermogen toe. Wat mensen voorheen niet konden, blijken ze nu ineens wel te kunnen. Gaandeweg het dementieproces neemt dat weer af, maar de eerste jaren zijn een prima basis om mensen met dementie nieuwe kansen te bieden.’
Inclusiviteit
DemenTalent is een cadeau voor heel Nederland. Het vrijwilligerswerk door mensen met dementie steunt niet alleen de mensen met dementie zelf, maar ook hun mantelzorgers. Er ontstaan vaak mooie ontmoetingen op plaatsen waar vrijwilligers met dementie aan het werk zijn. Mensen met dementie voelen dat ze er nog altijd bij horen. Zo bevordert DemenTalent de inclusieve samenleving.
Meer zien over DemenTalent
Er zijn al veel ervaringen met DemenTalent te vinden op internet.
- Hier zie je een korte presentatie van Ruud Dirkse op Youtube.
- Bekijk hier Hans in gesprek met RTL Nieuws over zijn vrijwilligerswerk met Alzheimer.
- Lees meer over projecten met DemenTalent op de website van Moderne Dementiezorg
- Ga naar www.dementalent.nl en bekijk waar gewerkt wordt met dit programma.