Vergeetachtigheid
U herkent het vast wel: u bent al laat en ook nog de autosleutels kwijt. Eerst maar even uw dochter bellen dat het wat later wordt. Dan ontdekt u tot uw grote schrik dat u haar telefoonnummer niet meer weet… Is dit gewone vergeetachtigheid of toch dementie?
Iedereen vergeet wel eens wat. Bij het ouder worden is dit ook normaal. Net zoals u misschien moeilijker gaat lopen of eerder vermoeid bent, kost het u misschien ook meer energie om bepaalde zaken te onthouden. Niets om u zorgen over te maken!
Vijf redenen waardoor we dingen vergeten
- Er komt veel informatie tot ons, via radio, kranten en internet. Het is niet mogelijk om al deze informatie te onthouden.
- Door lichamelijke klachten, pijn of door bijwerkingen van medicijnen, kan het zijn dat u daardoor (tijdelijk) meer vergeetachtig bent.
- Lichamelijke ziekten, bijvoorbeeld een traag werkende schildklier, kunnen geheugenproblemen geven.
- Voedingstekorten of overmatig alcoholgebruik kan geheugenproblemen geven.
- Het ervaren van veel stress, kan van invloed zijn op uw geheugen. Normale ouderdomsprocessen van het brein zorgen ervoor dat je, naar mate je ouder wordt, steeds meer gaat vergeten.
Voorbeelden van vergeetachtigheid
U kunt niet meer zo snel rekenen en met getallen omgaan als vroeger. U krijgt er nog steeds nieuwe herinneringen bij en u kunt nog steeds nieuwe dingen leren, maar daar hebt u iets meer moeite mee dan vroeger. U bent meestal in staat schriftelijke of mondelinge aanwijzingen uit te voeren en u kunt gewoon de verhaallijn in een film of een boek volgen. U kunt nog steeds voor uzelf zorgen, uzelf aankleden en uw eigen eten klaarmaken. Af en toe laat uw geheugen u in de steek en vergeet u dingen. U hebt soms moeite om uw aandacht ergens bij te houden en u te concentreren. Ook komt u soms niet op woorden of namen van mensen.
Omgaan met vergeetachtigheid
Vergeetachtigheid is dus meestal een gevolg van het ouder worden en is in de meeste gevallen ook geen teken van dementie. Toch kunt u ervan in de war en gefrustreerd raken en zelfs depressief worden.
Het kan ook gevolgen hebben voor uw manier van leven en uw relaties met anderen.
Hoe kunt u het beste met deze veranderingen omgaan?
Soms is er een vergoeding mogelijk via de ziektekostenverzekeraar, soms moet u het zelf betalen.
In de gemeente Barneveld zijn verschillende (thuis)zorgwinkels die deze hulpmiddelen kunnen leveren.
Wat kunt u zelf doen?
- Voldoende beweging is goed voor lichaam en geest. Blijf actief en houd contact met vrienden en familie.
- Blijf ook de dingen doen die u belangrijk vindt en graag doet.
- Door geheugentraining en geheugenspelletjes kunt u het geheugen opfrissen.
- Schrijf belangrijke zaken op papier of in uw agenda of maak een boodschappenlijstje.
- Stel niet te hoge eisen aan uzelf. Accepteer hulp van anderen.
- Als iets onduidelijk voor u is, vraag dan aan de persoon of het herhaald kan worden. Als u uitlegt dat u moeite hebt om dingen te onthouden, heeft de ander vaak meer geduld.
- Praat er met vrienden, familie of met de huisarts over. Vaak lucht dit op.